2020; het nieuwe jaar in balans

Zwarter dan zwart, stiller dan stil. Dat kan de decembermaand zijn, na het afscheid van een dierbare. Als het de eerste kerst wordt na een afscheid van een dierbare. Als je het jaar af moet sluiten waarin je iemand verloor, die je zo dierbaar was. Veel nabestaanden ervaren oudjaar als het moment waarop zij letterlijk verder gaan en hun overleden dierbare herdenken in het jaar dat voorbij is. Dit herdenken hebben we onlangs in november ook nog gedaan tijdens ons jaarlijkse herinneringsconcert.

Voorbij

Voor de meesten van ons ging er in 2019 ook veel voorbij, zoals dat elk jaar gebeurt.  Onbevangenheid, zorgeloosheid, kindertijd, studies, huwelijken, vriendschappen, ziekte, pijn, lijden… Iedereen heeft wel iets ervaren dat voorbijging. Sommige zaken doen immens pijn, waren hartverscheurend. Andere gebeurtenissen laten we opgelucht los. Blij met het naderende einde van het jaar, klaar voor een nieuwe start.

Wat blijft

Gelukkig is er ook veel goeds dat blijft. Gezondheid, vertrouwen, liefde, geboortes, de kans op nieuw geluk, echte vriendschap, medeleven, aandacht, troost, steun; de hartverwarmende lichtpuntjes uit ons bestaan. Dit alles kleurt ons leven, houdt ons op de been. Daar doen we het voor.

2020

Hoe mooi zou het zijn als je in 2020 je leven mooi in balans kunt houden. Om onverhoopt verdriet ruimschoots te kunnen compenseren met alle lichtpuntjes in je leven, zodat jij je hoop en vertrouwen kunt behouden. Dat is een wens die wij graag uitspreken voor iedereen voor 2020. De vorm van dit jaartal dat al zoveel balans uitstraalt, zien we graag als voorteken voor een jaar waarin alles in evenwicht blijft, met het liefst nog een zo positief mogelijke wending. Daarom wensen wij je heel veel lichtpuntjes toe, die zelfs eventuele donkere gebeurtenissen letterlijk kunnen verlichten.

En mocht je dit jaar onverhoopt moeten afsluiten in omstandigheden waar de donkerte alle licht lijkt te overschaduwen, dan wensen wij je de hartverwarmende aandacht van de mensen om je heen. Lieve mensen, die samen met jou op zoek gaan naar nieuwe lichtpuntjes tijdens de feestdagen én in het jaar dat komt.