Condoleren, hoe doe je dat?

Met meer dan 50 jaar ervaring in uitvaartverzorging weten wij hoe belangrijk persoonlijke aandacht is rondom een overlijden. Voor, tijdens én na de uitvaart blijft die aandacht belangrijk. Hoe gedraag je je tegenover een vriend/familielid/collega wanneer die net een dierbare heeft verloren? Iedereen krijgt wel eens te maken met een sterfgeval in de omgeving, waarna u de nabestaanden graag wilt laten weten dat u met hen meeleeft. Veel mensen vinden het dan lastig om de juiste woorden te vinden of het goede gebaar te maken, ondanks hun goede voornemen om iemand tot steun te willen zijn.

De juiste woorden

Wat zeg je wel of juist niet tegen iemand die de liefde van zijn of haar leven heeft verloren? Of tegen ouders, radeloos van verdriet door het verlies van hun kind? Voor deze situaties zijn er helaas geen standaardzinnen beschikbaar. Woorden die bij u passen, recht uit het hart, geven vaak troost. Maar het kan ook zo zijn dat u er gewoon geen woorden voor heeft. U mag dat dan gerust zeggen. Soms zijn er gewoon ook geen woorden die uitdrukking kunnen geven aan een verlies. Dan zegt samen stil bij elkaar zijn ook voldoende.

Herinneringen

Veel nabestaanden vinden het wel prettig om samen herinneringen op te halen. Vertel of schrijf dus gerust hoe u zich hun overleden dierbare herinnert. U kunt daarbij ook een of meer situaties vermelden die u nooit meer zult vergeten.

Ruimte en houvast

Het is goed om u in de nabestaanden te verplaatsen maar waak ervoor om te zeggen dat u weet hoe zij zich voelen. Dat is niet zo want eenieder ervaart verdriet op eigen wijze. Geef hen alle ruimte en houvast om het verdriet op hun manier te verwerken, zonder uw eigen ervaring als leidraad te gebruiken. Twijfelt u hoe u het beste kunt helpen voor of na de uitvaart? Vraag dan gewoon waar behoefte aan is. Meestal is praktische hulp zoals een boodschap doen of een maaltijd bereiden ook zeer welkom.

Wilt u meer advies over condoleren? Neem gerust contact op om het er over te hebben met een van onze uitvaartverzorgers.