Erven of schenken?

Marion’s tweede man, Paul, was nog van de oude stempel. Hij had zijn spaarcentjes netjes elke maand naar de bank gebracht. Fijn voor later. Zo was er een aardig kapitaaltje ontstaan, waarbij eigenlijk niemand stil stond. Totdat Marion in zijn leven kwam. In haar vorige huwelijk had ze samen met haar toenmalige echtgenoot hun kinderen belastingvrij geschonken. Zodat haar man, die ziek was, nog kon zien wat hun geld mogelijk maakte. Marion wist dus uit eigen ervaring dat het mooi is om mee te genieten van de aankoop die je kinderen dan wel kunnen doen. Dat plezier gunde ze Paul, haar huidige man, ook.

Paul dacht er niet lang over na. Op deze manier kon hij zijn zoon een mooi bedrag schenken, belastingvrij, waardoor hij ineens wel het huis van zijn dromen kon kopen. Paul kwam graag in dit nieuwe huis, waar hij altijd zeer welkom was. Hij mocht hier ook na zijn recente overlijden tot aan zijn uitvaart in de achterkamer verblijven, waar hij zo graag zat. Een mooi afscheid van een mooie man.

3 x betalen

Een interessant verhaal, dat zeker aanzet tot denken en het maken van een rekensommetje. Want wist je dat geld oppotten op twee en mogelijk zelfs op drie manieren geld kan kosten? Ten eerste kan de vermogensbelasting om de hoek komen kijken. Ten tweede betalen je kinderen na je overlijden minimaal 10% en je kleinkinderen 18% erfbelasting. En ten derde is er nog een mogelijkheid dat je onverhoopt naar een zorginstelling verhuist en daar eerst een gedeelte van de maandelijkse kosten zelf moet betalen.

Geven bij leven

Als je net als Paul de mogelijkheid hebt om geld te verdelen, kun je dus ook nu al wat belastingvrij weg geven, waarbij soms wel bepaalde voorwaarden gelden. Je mag je kind met een leeftijd tussen 18 en 40 jaar eenmalig tot € 26.000,- schenken voor vrij gebruik. Bij een dure studie mag je je kind eenmalig tot meer dan € 50.000,- schenken. En je mag je kind belastingvrij helpen met meer dan € 100.000,- bij de aankoop van een woning. Maar natuurlijk kun je ook een kleiner bedrag schenken. We mogen ieder van onze kinderen jaarlijks tot ruim € 5000,- schenken en ieder van onze kleinkinderen tot € 2.173,-. Als je de mogelijkheid hebt om te schenken is dit echt een mooi cadeau, waar iedereen direct van kan genieten.