Uitvaartmuziek

Muziek speelt vaak een belangrijke rol bij een afscheidsceremonie. Van oudsher koos men tijdens kerkdiensten al voor uitvaartmuziek vanuit de overtuiging dat mensen zich hierdoor meer verbonden voelen. Tegenwoordig zijn er diverse mogelijkheden voor muziek tijdens de uitvaart, afhankelijk van de gekozen locatie. Zo bent u in een kerk vaak gebonden aan een vast (religieus) repertoire, met mogelijk wat ruimte voor zelf gekozen nummers. Een van de meest gezongen liederen in zowel de katholieke als protestantse kerk is ‘In Paradisum’. In een crematorium of andere afscheidslocatie zijn de mogelijkheden qua muziek onbeperkt, eventueel ook in combinatie met het vertonen van beeldmateriaal.

Taal van de emotie

De favoriete muziek van de overledene, uw eigen gevoelens verwoord door muziek; niet voor niets wordt muziek ook wel de taal van de emotie genoemd. Het maakt de uitvaart persoonlijk. Een mooie songtekst zet de gasten aan tot denken of laat hen mijmeren over mooie herinneringen. Een kleinkind dat piano speelt, een speciale uitvaartzanger die het lievelingslied vertolkt van de overleden dierbare, een prachtig luisterlied op cd, het maakt het afscheid persoonlijk en bewogen. Muziek kan daarnaast ook een rode draad vormen, die alle sprekers en rituelen met elkaar verbindt.

Muziekkeuze

Als er geen muziekkeuze bekend is bij een uitvaart in een kerk, kan de pastoor of dominee helpen bij uw keuze. Mogelijk is er een koor dat de gezangen kan laten horen die u wenst. Indien u zelf de keuze dient te maken, neem dan vooral rustig de tijd om hier goed over na te denken. Vragen die u zichzelf kunt stellen zijn:

  • Wat was de favoriete muziek van uw overleden dierbare?
  • Zijn er teksten die alles zeggen over uw overleden dierbare of over het gemis?
  • Wanneer wilt u welke muziek horen?
  • Wilt u dat iemand uitlegt waarom er is gekozen voor dat bepaalde muziekstuk?
  • Kiest u voor (gedeeltelijk) live muziek?

Als uw keuze in uitvaartmuziek gemaakt is, kunt u de gekozen nummers in de juiste volgorde op een cd of usb stick zetten. Controleer daarna of alles er goed op staat, zonder haperingen. Zorg ervoor dat de muziek een dag van tevoren aanwezig is op de locatie van de afscheidsceremonie. Vaak wordt er dan even getest in uw aanwezigheid. Sommige aula’s beschikken zelf over een groot muziekbestand, waardoor u de muziek niet zelf hoeft aan te leveren. Het is wel zinvol uw muziekkeuze hier door te spreken en vooraf te luisteren naar de gewenste vertolkingen. Wanneer er livemuziek gespeeld gaat worden, is het goed vooraf te bepalen waar de muzikanten gaan staan. Als er buiten muziek gemaakt wordt, bijvoorbeeld op een begraafplaats, speelt het weer daarbij een belangrijke rol.

Regie

Het aantal muziekstukken dat u tijdens de afscheidsceremonie wilt afspelen of laten spelen, bepaalt u zelf. U mag ook zelf bepalen wanneer u wat wilt laten horen. Mocht u dat lastig vinden, dan kan onze uitvaartverzorger u hierin ondersteunen. Wij verzorgen graag namens u de regie van een persoonlijke uitvaart, met passende uitvaartmuziek die de door u gewenste sfeer schept.