Toeval of niet?

3 augustus 2023

Heb jij het ook wel eens meegemaakt? Vreemde gebeurtenissen na het overlijden van een dierbare? De radio die vanzelf aangaat, knipperende lampen, de lievelingsvogel die op het raam tikt, een vlinder die blijft rondcirkelen, de hond die blaft naar ogenschijnlijk niets…

Na zo’n bijzondere ervaring vragen nabestaanden ook wel eens aan ons of wij geloven in een teken na de dood. Een lastige vraag, waarover wij onderling ook van mening verschillen, met ieder onze eigen ervaringen en inzichten. Maar er gebeuren zeker bijzondere dingen, waarvan wij soms ook getuige zijn.

Toeval of teken?

Zo brachten we eens een mevrouw naar haar familie, waar zij tot aan de uitvaart zou verblijven. En ineens zag iemand het. De grote klok in de kamer was stil blijven staan op vijf voor half 1, het exacte tijdstip dat mevrouw was overleden eerder die dag. Heel bijzonder. Iets om bij stil te staan of gewoon toeval?

Evenmin kunnen we verklaren hoe het op de dag van de uitvaart 21 graden kon worden. De warmste dag ooit gemeten in de winter! Toeval of had het er iets mee te maken dat mevrouw zo van zon en warmte hield? Dankzij dit mooie weer was het gelukkig ook minder moeilijk voor de nabestaanden om hun dierbare achter te laten op de bijna sprookjesachtige begraafplaats, die zich op haar mooist toonde in het zachte zonlicht.

En dat vogeltje dat op het raam tikt? Misschien doet het dat wel veel vaker maar valt het nu pas op. Die radio die zomaar aangaat? Dat gebeurt ook wel bij mensen die geen dierbare verloren. We zullen nooit weten of een teken na de dood mogelijk is. Maar iedereen is vrij om te geloven wat hij of zij wil. Om te beredeneren dat alles berust op toeval, op een wetenschappelijke verklaring of om te hopen dat het een teken van boven is.

Alles is goed

Waar de een rust vindt als deze verschijnselen verklaarbaar zijn, put de ander er wellicht troost uit  om deze te beschouwen als een teken van een overleden dierbare. Tastbaar of niet, deze verschijnselen kunnen dan een mooie steun zijn in het proces van rouwverwerking. En anders leiden ze in ieder geval telkens weer tot bijzondere gesprekken, waarbij eenieder zijn eigen waarheid mag hebben.