Tunnel van licht

3 december 2023

Je laatste reis beginnen in een tunnel van licht…

Op een donderdagmiddag ga ik naar de familie in verband met het overlijden van hun moeder. Vader is enkele jaren geleden overleden en omdat het toen zo fijn verzorgd was, was het voor het gezin vanzelfsprekend om naar Annora te bellen.

Ik word gastvrij ontvangen door de oudste zoon en zijn vrouw. Al snel komen de andere broers en nemen we gezamenlijk de uitvaart door. Het overlijden was ondanks dat hun moeder al enige tijd ziek was, toch nog onverwachts. Ieder gezinslid heeft zijn eigen beleving bij het overlijden. Toch is er over en weer respect voor elkaars opvatting.

Evenals vader, zal moeder worden gecremeerd. Het zal een crematiebijeenkomst in besloten kring worden met alleen het gezin.
De dag voor de crematie zal er een openbaar rouwbezoek plaatsvinden om mensen de gelegenheid te geven om persoonlijk afscheid van hun moeder te nemen. Op mijn advies maken de zoons de keuze voor een intiem samenzijn in een kleinschalig crematorium.

Op de dag van crematie ontvang ik het gezin bij het crematorium. Ze zijn positief verrast over de locatie. In de intieme setting waarin de zoons hun herinneringen delen, werd ik deelgenoot van een gedeelte van hun leven. We namen afscheid van een bijzondere, elegante dame, want dat was ze. ¬†Vervolgens ging ze in een tunnel van licht aan haar laatste reis beginnen, naar haar man, haar honden en… de hemel!

Een dag later ontvang ik een appje van de zoon. Het gezin heeft er een goed gevoel aan overgehouden. Het gevoel dat je dan krijgt is onbeschrijfelijk fijn, je hebt mogen bijdragen aan een waardevol afscheid. Daarom hou ik van dit werk.

Anita Raemaekers-van Driel
Uitvaartverzorger

Dit verhaal is gepubliceerd met goedkeuring van de nabestaanden.