Een goed gesprek, zo bereid je jouw eigen uitvaart voor

6 april 2023

Het is een grijze, kille januarimiddag als ik in mijn auto stap. Ik heb een afspraak met een bejaard echtpaar. Meneer en mevrouw zijn in de winter van hun leven en willen praten over de mogelijkheden rondom hun eigen uitvaart.

Nadat ik heb aangebeld wordt de deur opengedaan door een kwiek ogende dame. Ze neemt mijn jas aan en gaat mij voor, de sfeervol ingerichte woonkamer in. Aan de eettafel zit de heer des huizes, met voor zich een aantal opengeklapte ordners. In gedachten koppel ik de eerste indruk die ik van deze man heb aan zijn kalenderleeftijd: je zou hem die jaren niet geven.

Al snel ontvouwt zich een open gesprek. Over het feit dat ze geen kinderen hebben, maar dat er nog wel een aantal familieleden zijn, die in het westen van het land wonen. Het gesprek gaat van de jaren die achter hen liggen naar werk, hobby’s, verre reizen en snelle auto’s. Vooralsnog geen woord over de reden dat ik daar ben. De man richt zich tot zijn echtgenote, die tot dan toe vooral toehoorder is geweest. “Zou jij even thee willen zetten, lieve?” De vrouw lijkt bijna blij te zijn dat ze de kamer kan verlaten, dat haar een taak is toebedeeld en ze beweegt zich naar de keuken. Ik hoor haar rommelen met de waterkoker, kopjes en schoteltjes.

De man buigt zich wat naar mij toe en zegt dan, met een snelle blik op de keukendeur: “Ik maak me zorgen om mijn vrouw. Misschien heeft u al wel gemerkt dat ze in herhaling valt, vaak hetzelfde vraagt. Ze is dementerend. Ik moet er niet aan denken dat wanneer ik kom te overlijden, zij alles moet regelen. Daar is ze niet toe in staat. En daarom ben ik blij dat u hier nu bent. Ik wil echt alles vastleggen, van de rouwkaart tot de uitvaartkist. En dat mijn vrouw, als ik ben heengegaan, alleen maar uw telefoonnummer hoeft in te toetsen, waarna alles in gang wordt gezet”.

Dan gaat de keukendeur open en mevrouw komt binnen, met een dienblad vol kopjes, schoteltjes en een apart schaaltje met daarop keurig gepresenteerde koekjes en bonbons. Het theewater en de theezakjes is ze vergeten. Weer bij de keukendeur draait ze zich om en zegt: “Begint u maar vast hoor, ik ga mee in alles wat mijn man beslist. Hij heeft de kennis, zo is het altijd gegaan”. En zo gebeurt het. We brengen de wensen in kaart, alles staat duidelijk op papier. De uitdrukking op het gezicht van de man is er een van opluchting. “Bedankt voor uw komst en voor uw hulp, het was een goed gesprek”, zegt hij. Als we bij de voordeur staan vraagt zijn vrouw: “Wilt u een kopje thee? Ik heb net vers gezet”.

Het is nog steeds grijs en kil als ik weer in mijn auto stap. Ik hoop dat meneer en mevrouw nog veel goede gesprekken samen zullen voeren.

Door uw uitvaartwensen op papier te zetten kunt u uw nabestaanden ontlasten van extra stress en zorgen tijdens een toch al moeilijke periode. Door uw wensen vooraf duidelijk te maken, kunt u ervoor zorgen dat uw geliefden minder keuzes hoeven te maken en minder druk voelen om te gissen naar wat u zou willen. Het kan gaan om keuzes met betrekking tot de begrafenis of crematie, de locatie, de keuze van bloemen, muziek, foto’s en zelfs het soort kist of urn die u verkiest. Uw keuzes weerspiegelen uw persoonlijke stijl en smaak zodat uw afscheid past bij wie u bent.

Wencke Niks-Leussink
Uitvaartverzorger