Voor de uitvaart

Als er iemand overlijdt, moet er ondanks de schok en de daarbij behorende emoties in korte tijd veel geregeld worden. Het is goed te weten dat wij, als ervaren uitvaartverzorgers, je hierin kunnen bijstaan. Wij zijn bekend met de lokale mogelijkheden en kunnen namens jou goede afspraken maken met alle betrokken organisaties zoals eventuele parochie, crematorium, horecagelegenheid, bloemist, etc. De wetenschap dat alles rondom het afscheid goed verzorgd wordt, geeft rust en daardoor kan je je focussen op jouw emoties en op de invulling van de afscheidsceremonie.

Cremeren of begraven

Cremeren of begraven?

Een van de vragen na het overlijden zal zijn of er wordt gekozen voor cremeren of begraven. Ken je de wens van jouw dierbare of kan jij anders de keuze maken? Mogelijk dat onderstaande argumenten jou kunnen helpen bij het bepalen van je keuze.

Waarom zou je kiezen voor cremeren?

Tegenwoordig kiezen meer mensen voor cremeren dan voor begraven. Redenen daarvoor kunnen zijn:

  • De ceremonie kan naar jouw wens worden vormgegeven en is niet religiegebonden.
  • Het afscheid vindt binnen plaats en wordt niet beïnvloed door het weer.
  • Crematoria hebben vaak goede ruimtes met optimale beeld- en geluidskwaliteit.
  • Een crematie is gemiddeld goedkoper dan een begrafenis.
  • Na een crematie betaal je geen grafkosten, tenzij de urn wordt begraven.
  • Je kan zelf een asbestemming kiezen: bewaren, verstrooien of allebei.
  • Cremeren is een hygiënisch proces.

Asbestemming

De asbestemming moet volgens de wet plaatsvinden naar de (vermoedelijke) wens van jouw dierbare. Als deze wens niet bekend is, beslis je hierover met de eventueel andere nabestaanden. Vier weken na de crematie mag je de as ophalen bij het crematorium. Steeds meer mensen kiezen er voor om de as thuis te bewaren in een mooie urn of een beetje as bij zich te te dragen in een persoonlijk sieraad. Onze uitvaartverzorgster kan je precies vertellen wat er wettelijk allemaal mogelijk is. Zo weet je bij eventueel uitstrooien dat je dit op de gekozen locatie in alle rust mag doen.

Waarom zou je kiezen voor begraven?

  • Je hebt het gevoel nog altijd dichtbij jouw dierbare te kunnen zijn.
  • Je familie maakt al gebruik van een familiegraf.
  • Je geeft de voorkeur aan een natuurlijk en geleidelijk afscheid.

Keuze graf

Op veel begraafplaatsen mag je zelf een plaatsje kiezen volgens de wens van de overleden dierbare. Naast de huur van het graf krijg je ook te maken met terugkerende onkosten voor gebruik en onderhoud. Deze kunnen variëren per gemeente. Wij kunnen je precies informeren over de kosten en mogelijkheden per begraafplaats.

Grafmonument

Je kan een graf persoonlijk maken door de plaatsing van een grafmonument. Je bent daarbij wel gebonden aan de regels van de begraafplaats. Ook het aanbod in prijs, kwaliteit en garantievoorwaarden van grafmonumenten varieert enorm. Mocht je vragen hebben over de aanschaf en plaatsing van een grafmonument, dan adviseren wij je graag daarbij.

Verzorging

Verzorging

Na het overlijden verzorgen wij jouw dierbare op respectvolle wijze. Vaak keert na deze verzorging weer de ontspannen aanblik terug, die je zo vertrouwd was. Je bent van harte welkom om aanwezig te zijn bij deze laatste verzorging. Indien je dat wenst, mag je ons ook hierbij helpen. Het is ook mogelijk dat de laatste verzorging wordt gedaan door een verzorgende van een verzorgingshuis of door de thuiszorg.

Keuze van de kleding

Welke onder- en bovenkleding dient jouw dierbare te dragen tijdens de opbaring en het afscheid? Schoenen zijn niet nodig, want de voeten zijn niet zichtbaar. Het is ook mogelijk om een bril en sieraden mee te geven, die indien gewenst worden teruggegeven bij het sluiten van de kist.

Rituele bewassing

Is in jouw religie een rituele bewassing na het overlijden gewenst? Het uitvaartcentrum in Mill en in Grave beschikken beide over de speciale voorzieningen die nodig zijn bij een rituele bewassing.

Lichte balseming

Lichte balseming

Thanatopraxie oftewel lichte balseming vertraagt het ontbindingsproces gedurende de eerste tien dagen na het overlijden. Hierdoor kan de dierbare zonder koeling thuis in bed of in de kist verblijven, tot de dag van de uitvaart. Dit is huiselijk, temeer daar jouw dierbare zonder koeling ook niet koud aanvoelt. Daarbij komt de natuurlijke gelaatskleur bijna geheel terug, waardoor jouw dierbare er tot het eind toe vertrouwd blijft uitzien. Sinds 2010 is thanatopraxie in Nederland toegestaan.

Opbaring

Opbaring

Na het overlijden verblijft iemand in een uitvaartcentrum of thuis tot aan de dag van de uitvaart. Als de overledene vooraf niet heeft aangegeven waar de opbaring plaatsvindt, kies je als nabestaande voor de locatie.

Opbaring in uitvaartcentrum

In ons uitvaartcentrum kun je je overleden dierbare op afspraak bezoeken. Tijdens de bezoekuren verblijft jouw dierbare in onze sfeervolle rouwkamer, waar je ook andere belangstellenden kan ontvangen om afscheid te nemen. Wij beschikken ook over 24-uurs kamers, in deze kamers kun je jouw overleden dierbare op elk gewenst moment bezoeken. Je ontvangt een toegangspas waarmee je dag en nacht toegang hebt tot de kamer waar jouw dierbare verblijft. Je mag deze kamer inrichten met persoonlijke spulletjes, waardoor het nog vertrouwder voelt.
De rouwkamer grenst aan onze intieme ontvangstruimte, waar je indien gewenst gebruik kan maken van professionele catering. Voor de allerkleinsten is er een speelhoekje ingericht.

Thuisopbaring

De huiselijke en persoonlijke sfeer in de eigen vertrouwde omgeving wordt door veel mensen als zeer prettig en intiem ervaren. Onze deskundige medewerkers zorgen ervoor dat de laatste verzorging en opbaring thuis goed verloopt. Indien je dat wenst, ben je van harte welkom om te helpen bij de laatste verzorging van jouw dierbare.

Wij beschikken over alle benodigdheden voor een mooi afscheid thuis en controleren dagelijks of alles nog naar wens verloopt. Het is ook mogelijk dat jouw dierbare een paar dagen thuis verblijft en daarna bijvoorbeeld voor een grootschaliger afscheid voor genodigden naar ons uitvaartcentrum wordt vervoerd.

Kist sluiten

Bij het sluiten van de kist zie je als laatste jouw overleden dierbare. Dat is een bijzonder, onvergetelijk moment, waarbij je het leven met jouw dierbare daadwerkelijk afsluit. Indien je dit liever niet zelf doet, verzorgen wij dat uiteraard voor je.

Kisten en lijkwades

Kisten en lijkwades

De keuze van een kist is belangrijk, omdat deze moet passen bij de overleden dierbare. Daarom bieden wij je een zeer uitgebreide collectie, van fineer tot de luxe massieve houtsoorten zoals eiken of beuken. Misschien gaat jouw voorkeur wel uit naar een milieuvriendelijke eco-kist of juist naar een gespoten of beschilderde kist. Of ga je liever zelf of met de kinderen aan de slag voor de meest persoonlijke kist die je je kan wensen? Indien gewenst kunnen we je ook helpen aan een lijkwade. Wij beschikken over een bijzonder aanbod van mooie natuurlijke materialen. Wij denken graag met je mee zodat je echt de beste keuze maakt, die past bij jouw dierbare.

Kennisgeving

Kennisgeving

Na een overlijden kun je alle betrokkenen informeren met een rouwbrief en/of een advertentie in een dagblad. Dit kun je zo persoonlijk maken als je zelf wilt.

Rouwdrukwerk

Het is best lastig om iets persoonlijks toe te voegen aan een rouwbrief of advertentie. Onze uitvaartverzorgster kan je helpen met heel veel voorbeelden van rouwbrieven, gedachteniskaartjes en dankbetuigingen. Als je iets heel anders wilt, kan dat natuurlijk ook. De meeste mensen verzenden de rouwkaart nog per reguliere post maar je kunt er ook voor kiezen deze per e-mail te versturen.

Rouwadvertentie

Met een rouwadvertentie of een bedankje naderhand in een dag- of weekblad heb je de meeste kans om iedereen te bereiken, die de overleden dierbare kende. Onze uitvaartverzorgster kent de tarieven van de diverse bladen en je zult zien dat de kosten best meevallen, afhankelijk van uw keuze van dag- of weekblad, landelijk of regionaal.

Bloemen

Bloemen

Bloemen maken een afscheid persoonlijk. Een boeket met lievelingsbloemen van jouw dierbare, een mooie krans met lint, een kist verborgen onder witte tulpen; bloemen geven een persoonlijk accent en sfeer aan een uitvaart. Onze uitvaartverzorgster kan jou een groot aantal voorbeelden laten zien die je ongetwijfeld inspireren bij jouw keuze. Indien gewenst, kan je de bloemenstroom van de gasten regisseren door je wensen te vermelden op de rouwkaart.